onsdag 27 mars 2019

Söka jobb!

I åk 9 söker vi jobb! Vi har kontakt med tre anställda eller chefer på tre olika företag. Av dessa har vi fått påhittade jobbannonser som skulle kunna ha varit riktiga jobb på deras arbetsplatser. Efter att eleverna haft kontakt med dessa ska de nu få söka ett av jobben genom att skriva ett personligt brev. 

I länken under finns fyra exempel på hur man kan skriva personliga brev:


Att söka jobb
Skriva ett personligt brev

Vad ska du göra? Skriva ett personligt brev samt spela in en video och ansöka om ett påhittat jobb.
Hur ska du göra? Läsa en platsannons, lyssna på en beskrivning av platsannonsen och därefter skriva ett personligt brev där du ansöker om platsen.
Varför ska du göra det? För att förbereda dig på livet som tonåring och för att skapa en medvetenhet kring varför skrivandet är en så viktig del i din vardag.
När ska du göra det? Under svensklektionerna med start idag och tre veckor framåt.

Inlämning: 28 mars kl 16.00 som papperskopia i Rebeccas fack







Hur söker man ett jobb?

Att söka ett jobb är inte helt lätt, speciellt inte om du inte vet vad du söker efter eller var du ska söka. Det finns flera olika hemsidor där du kan söka jobb, bland annat på Arbetsförmedlingens hemsida. Där kan du gå in och skriva i vilket område du söker jobb, vilket typ av jobb du söker och om jobbet tex kräver en specifik utbildning. Därefter får du upp olika jobbannonser, sk platsannonser där du kan läsa mer om det specifika arbetet.

Så här kan det gå till när du söker ett jobb
Du kan då gå in på “platsbanken” på arbetsförmedlingens hemsida. Så här ser sidan ut:



Om du vet vad du söker kan du skriva in yrket direkt i sökrutan, men om du inte vet kan du börja med att söka på kommun. Du kommer då att få exempel på arbeten som går att söka i just den kommunen. I och med att du ännu inte har någon utbildning eller vidare arbetslivserfarenhet kan du också klicka i rutan där det står att du söker ett jobb utan krav på erfarenhet.


Du kommer då att få upp olika annonser i kommunen där du inte behöver någon tidigare arbetslivserfarenhet och då är det bara att leta efter det som passar dig.

När du hittat ett arbete som du tror passar dig läser du noga igenom annonsen för att se om det är något för dig och om det är något specifikt som efterfrågas, det kan tex vara krav på ålder, körkort eller språkkrav.

Om det inte finns något hinder för dig att söka läser du dig till var du ansöker om jobbet, sedan mailar du in ditt CV och ditt personliga brev.


Vad är ett CV?
CV är en förkortning av det latinska ordet “curriculum vitae” och betyder “levnadslopp”. Det är alltså en beskrivning av ditt yrkessamma liv, alltså av din skolgång och dina tidigare arbeten. Ditt CV ska hållas kort och informativt och det ska vara mycket lättöverskådligt.

Följande ska finnas med i ett CV:
  • Titel (tex vilket jobb det är du söker)
  • Sammanfattning (en kort sammanfattning av ditt personliga brev)
  • Kort om mig (mycket kort - bara någon mening - om dig själv)
  • Kunskaper (här nämner du tex vad du är extra duktig på)
  • Personuppgifter (namn, adress och telefonnummer)
  • Arbetslivserfarenheter (dina tidigare jobb och perioden du arbetade där)
  • Utbildningar (dina tidigare utbildningar)
  • Projekt/Certifiering (om du t.ex. jobbat med specifika projekt som gör dig extra lämplig för jobbet)
  • Referenser (namn och kontaktuppgifter till de som kan berätta hur du t.ex. varit och jobbat i tidigare arbete)
Ditt CV skickar du tillsammans med ditt personliga brev. Ibland behöver man också skicka med fler dokument när man söker ett jobb som t.ex. betyg och legitimationer eller certifikat. Om man har kan man också skicka med referensbrev (alltså ett brev med goda vitsord från tidigare arbete).



Vad är ett personligt brev?
Ett personligt brev är det brev du skickar till en arbetsgivare då du söker ett nytt jobb. I ditt personliga brev måste du sälja in dig själv och förklara varför just du är lämplig för jobbet. Eftersom det personliga brevet innehåller mer text än ett CV är det viktigt att fånga läsarens uppmärksamhet direkt genom att t.ex. förklara varför du tycker jobbet verkar intressant och vad det är som gör att just du borde få jobbet. Detta har du redan i din inledning.
Därefter berättar du lite kort om dig själv och dina tidigare jobb eller erfarenheter. Var noga med att hela tiden följa en röd tråd och att inte hoppa fram och tillbaka i tiden. Beskriv också vad du har för mål och hur du ser på din yrkesroll i jobbet du söker. Detta är extra viktigt för dig då du kanske aldrig har haft ett jobb tidigare. Då måste sälja in vad det är som gör att just du skulle passa som en säsongsarbetare med blommor trots att du aldrig gjort det förut. Kanske du har väldigt gröna fingrar och ofta har hjälpt till med trädgårdsarbetet hemma och har ett stort intresse för blommor och bevattning.
Avsluta med en mening som gör att arbetsgivaren mer eller mindre måste svara dig, t.ex. “Jag ser fram emot att höra av er!”
Viktigt när du skriver ett personligt brev
  • Stavningen är A och O och det första läsaren lägger märke till. Ett slarvigt brev levererar inga jobb!
  • Var dig själv, men var professionell i ditt personliga brev. Du vill att arbetsgivaren ska se att du är seriös och tar saker på allvar, samtidigt vill du inte ge sken av att vara någon du inte är. Och ljug aldrig! Det kommer märkas direkt om du blir kallad till en intervju!
  • För att sticka ut ur mängden kan man ha en porträttbild av sig själv. Det är då viktigt att det är en bild med neutral bakgrund och att du är propert klädd.
  • Längden på ett personligt brev kan variera, men man brukar säga att det inte ska vara mer en ett A4, då tappar läsaren lätt intresset.
  • Anpassa ditt personliga brev efter mottagaren och det jobb du söker. Det går inte att ha ett personligt brev som man skickar till alla jobb man söker.



Så här kommer momentet att gå till
Efter att Rebecca gått igenom momentet muntligt kommer du att få läsa tre olika platsannonser, därefter ska du fundera ut om du har några frågor kring något av arbetena. Det kan vara allt från vilka arbetstider man jobbar till om det finns några krav på något specifikt som inte syns i annonsen som klädkrav.
Tillsammans i klassen kommer vi därefter att ha videosamtal med olika personer från de tre olika företagen. De kommer att berätta lite om företaget samt svara på några av de frågor ni har förberett.
Därefter är det dags att börja skriva era personliga brev. Ni får själva välja vilket av de tre arbetena ni vill söka.
När era personliga brev är färdiga kommer de från företaget som ni tidigare pratat med via videolänk, att läsa era ansökningar och välja ut den eller de som de skulle ha kallat till intervju om det var ett riktigt jobb som söktes. De kommer sedan att berätta vilka som skulle ha kallats och vad det var som gjorde att just dessa blev utvalda. I mån av tid (från deras sida) kommer det att göras via videolänk. I annat fall förmedlar jag deras kommentarer till er.
Under tiden vi väntar på återkoppling av era brev kommer vi också att jobba muntligt genom att spela in video-presentationer. Ni kommer då att få presentera ert personliga brev genom att spela in er själva. Detta är en modernare typ av jobbansökan som kommer bli mer och mer vanlig i och med digitaliseringen av samhället. Inspelningen kommer inte att skickas till företagen. Mer information om inspelningen kommer att komma senare.


Det här ska du göra nu
1.    Lyssna på Rebeccas genomgång
2.    Läs igenom hela häftet noga
3.    Läs de tre platsannonser längst bak i häftet noga
4.    Välj ett jobb som du tycker verkar mest intressant
5.    Fundera ut tre frågor du har angående själva jobbet eller företaget
6.    Var med och lyssna på videosamtal där de olika företagarna berättar mer om sina arbeten
7.    Börja skriva på ditt personliga brev
8.    Gå igenom stavning noga och låt en kamrat läsa igenom texten
9.    Bearbeta texten efter klasskamratens kommentarer
10.              Invänta ytterligare info om hur ni ska göra med er videoinspelning


Lycka till!
/Rebecca :)

torsdag 7 mars 2019

Bokrecension exempel


Här kan ni läsa ett exempel på en bokrecension. Tänk på hur den är uppbyggd.

http://www.litteraturmagazinet.se/lisa-bjarbo/inuti-huvudet-ar-jag-kul/recension/anna-bjurstrom

måndag 4 mars 2019

Ett hål om dagen - en jämförande recension

Åk 8 fortsätter med boken/filmen Ett hål om dagen och ska nu skriva en recension där dessa två jämförs. Nedan finns delar av uppgiften. Eftersom det är inkopierat från ett vanligt dokument är layouten inte riktigt som den ska, men det får ni ha överseende med. Alla elever (som har närvarat i skolan) har fått uppgiften och dokumentet i sin helhet tilldelat som papperskopia. 


Ett hål om dagen - En jämförande recension






Vad ska jag göra?
Skriva en recension av boken Ett hål om dagen och jämföra med filmen
Varför ska jag göra det?
För att lära dig att skriva recensioner, för att lära dig att uttrycka
dina egna åsikter i skriven text och för att lära dig att jämföra olika
medier (alltså film och bok).
Hur ska jag göra det?
Du skriver för hand i din skrivbok eller på dator.
När ska jag göra det?
Med start idag på svenska lektionen fram till onsdag vecka 11.

Inlämning: Onsdag 13 mars kl 16.00 som papperskopia i Rebeccas fack.

 


Ett hål om dagen - En jämförande recension

En bokrecension skriver man för att berätta vad man tycker om en bok man

har läst. Du kan skriva en recension för att övertyga läsaren om att din bok är

värd att läsa, men du kan också skriva en recension där du kritiserar boken

eller författaren. Det viktigaste i en recension är att läsaren får en bild av vad

boken handlar om utan att man avslöjar för mycket (och absolut inte avslöjar

slutet!) och får veta vad du tycker om boken. Eftersom du inte bara har läst

boken, utan också har sett filmen, kommer du att skriva en jämförande

recension. I din recension utgår du från boken, men du tar också med de

viktigaste skillnaderna med filmen och förklarar vilken du föredrar och varför.  


 

Det här ska du göra:
  1. Läs igenom det här häftet.
  2. Gör två tabeller där du punktar upp vad som var bra och vad som var mindre bra med boken.
  3. Skriv upp minst tre skillnader mellan boken och filmen som du tycker är viktiga.
  4. Skriv kort varför du tycker skillnaderna är viktiga och vad du tycker var bra eller dåligt med dem. Tex:

“I boken är Stanley tjock - i filmen var han smal. Jag tyckte båda passade bra
eftersom man fick en bild av honom när man läste boken, men Shia LaBoeuf
gjorde rollen så bra så man inte tänkte nämnvärt på det när man såg filmen.”


  1. Kom på en passande rubrik som fångar läsarens uppmärksamhet. Läs exempel under “Rubrik” längre ner.
  2. Börja skriva en inledning. Inledningen är det första läsaren läser (efter rubriken) och måste därför vara kortfattad och spännande. Här ska du skriva kort vad boken handlar om (utan att avslöja för mycket). Här är det tex bra att få med att Stanley hamnat på Green lake camp, att han gräver hål och kanske något om ödlorna, värmen eller avsaknad av vatten; något som gör att boken känns spännande. (Läs mer under rubriken “Inledning”)
  3. Börja skriva ner vad du tyckte om boken. Vad var bra och vad var dåligt? Inte bara bokens innehåll utan också författarens stil (läs mer under rubriken “Tankar kring boken”). Här ska du också jämföra boken med filmen. Det är viktigt att du väver in skillnaderna i texten och att du skriver med flyt. Tex:

“Något jag tyckte var intressant med boken var att Stanley hela tiden
utvecklades som person, både psykiskt och fysiskt. I boken är han en knubbig
kille med dåligt självförtroende som bygger upp muskler genom att gräva, men
han bygger också upp en bättre självkänsla över tiden vilket för boken framåt.
Här kan man se en stor skillnad i filmen där huvudpersonen som spelas av
Shia LaBeouf, är en smal kille, men i och med hans skådespelartalanger lyfter
han fram samma känsla av Stanley som boken visar och man glömmer snabbt
skillnaden i utseende när man ser filmen.”


  1. Avsluta med att kort skriva vad som gjorde boken bra och uppmana eller avråd läsaren från att läsa boken. Läs mer under rubriken “Avslutning”.
  2. Läs igenom hela din text. Gå igenom stavning och språk. Titta så du fått med alla dina delar av recensionen. Se också till att du inte avslöjar för mycket!



Checklista: (Checka av)
  1. Jag har läst igenom hela häftet.
  2. Jag har skrivit vad som är bra/mindre bra med boken.
  3. Jag har skrivit upp minst tre skillnader mellan boken och filmen.
  4. Jag har skrivit varför jag tyckte skillnaderna var viktiga och vad jag tycker är bra/dåligt med dem.  
  5. Jag har skrivit en rubrik som fångar läsarens uppmärksamhet.
  6. Jag har skrivit en inledning som är kortfattad, men som får med det mest väsentliga i boken utan att avslöja något.  
  7. Jag har skrivit vad jag tyckte om boken och varför jag tyckte som jag gör.
  8. Jag har tagit med egna tankar kring bokens innehåll och stil.
  9. Jag har jämfört boken med filmen och berättat varför jag tycker skillnaderna är viktiga.
  10. Jag har avslutat med att skriva en kort sammanfattning där jag uppmanar eller avråder läsaren från att läsa boken.
  11. Jag har skrivit klart hela min text.
  12. Jag har läst igenom hela min text och gått igenom:
stavning
styckeindelning
stor/liten bokstav
punkt och kommatecken
att jag inte avslöjar för mkt
att jag har med alla delar
att jag följer checklistan
13. Jag har läst igenom min text en gång till för att se att allt ser bra ut.